CMF Nederland

Cursus (zorg) Rondom het levenseinde - 11 en 12 Juni 2020

We merken al langer een grote behoefte aan meer verdieping over onderwerpen rondom het levenseinde, dit werd nog een bevestigd door de hoge opkomts op ons najaarscongres. Daarom zijn we verheugd dat 11 en 12 juni 2020 de TWEEDE editie zal plaatsvinden van de cursus Rondom het Levenseinde. Deze cursus wordt georganiseerd vanuit CMF Nederland in samenenwerking met het Lindeboom Instituut

De informatie hieronder betrof de eerste editie in 2019 en zal spoedig aangepast worden.

De inhoud van deze cursus is samengesteld in nauwe samensprak met onze arts-leden en is toegespitst op de behoeften bij praktiserende artsen. Behalve voor inhoudelijke behandeling van de onderwerpen zal er ook aandacht zijn voor praktisch oefenen, casuïstiek en is er genoeg ruimte voor discussie. 

 

Inschrijven - nog niet open!

 

Inhoud cursus

De cursus zal opgebouwd zijn uit vier hoofdthema's. Om logistieke redenen zullen deze thema's niet persé in deze volgorde aan de orde komen. 
 

Achtergrond en Ethiek
In dit thema komt de filosofische en ethische achtergrond van het sterven aan bod. Zowel een historisch perspectief als de huidige ontwikkelingen in de maatschappij. Dit onderdeel zal gedoceerd worden door prof. dr. Theo Boer en prof. dr. Maarten Verkerk.
 

 

Communicatie en omgaan met verschillen
Voor veel patienten is praten over het levenseinde en de dood een gevoelig onderwerp. Dat vraagt veel van jou als dokter. Hoe ga je dit gesprek aan? In dit onderdeel krijgt u praktische handvaten aangerijkt over levenseinde gesprekken in het algemeen, maar ook toegespitst op enkele specifieke situaties. Dit onderdeel zal verzorgd worden door Rob Bruntink, hij is expert palliatieve zorg en heeft veel ervaring in het geven van trainingen op dit onderwerp. 

 

Spirituele Zorg rond het levenseinde
Bij begeleiding van een palliatief traject of bij gespreken in aanloop daar naar toe spelen op een dieper niveau ook altijd existentiële vragen een rol. Soms kunnen deze in belangrijke mate ook bijdragen aan het lijden. Hoe leer je deze vragen herkennen en welke rol kun heb je als arts als existentieel lijden een rol speelt? Prof. dr. Carlo Leget, zal in dit onderdeel ons handvatten te geven om meer grip te krijgen op de spirituele dimensie. 

 

Overbehandeling en Advance Care Planning
Als arts ben je vaak gefocused op handelen en cureren, soms leidt dat er echter toe dat de dokter té veel doet en het lijden juist vergroot. Het (tijdig) herkennen van deze situaties en het liefst in een vroegstadium hierover in gesprek gaan met je patient, kan bij een patient lijden voorkomen en onrust en angst verminderen. Dit thema zal verzorgd worden door Kees Goedhart, specialist ouderengeneeskunde met veel ervaring in de palliatieve zorg, en Jan Drooger, internist-oncoloog en lid palliatief consultatief team (en komt daarmee veel in aanraking met vraagstukken rond overbehandeling en palliatieve zorg).

Praktische informatie

Voor wie:

Praktiserende artsen

Waar:

Het Brandpunt
Postweg 18
3941 KA Doorn

Wanneer:

Donderdag 11 en vrijdag 12 juni 2020

Aantal deelnemers:   

Om voldoende ruimte te kunnen bieden voor interactie en gesprek, zal het aantal deelnemers van de cursus beperkt zijn tot  25. Geef u dus tijdig op. 


Kosten:


€ 450 voor leden van CMF-Nederland
€ 700 voor niet-leden
€ 325 voor arts-assistenten die lid zijn van CMF-Nederland
€ 500 voor arts-assistenten die geen lid zijn CMF-Nederland

Deze kosten zijn inclusief overnachting van 11-12 juni, diner, ontbijt en consumpties

Op donderdag 11 juni vangt het programma aan om 9.00 uur. Mocht u daarom de avond van te voren willen arriveren en overnachten, dan is dat mogelijk tegen een meerprijs van € 62 (overnachting met ontbijt). U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier 
 

Accreditatie:

Als ABAN (voor alle specialismen) geaccrediteerd voor 12 punten

 

Inschrijven

Wilt u eerst meer weten? Laat dit dan weten via onze secretarieel medewerker op kantoor, Anne-Ruth Verkuil. Voor de inhoud van de cursus kunt u contact opnemen met onze stafwerker artsenwerk, Willem Lock.

 

          

 

 

Agenda

20

Mar
CMF Studentencongres (t/m 22maart)

17:30, Fort aan de Klop in Utrecht

Meer items...

Lid worden