CMF Nederland

CMF Najaarssconferentie - 18 november 2023

Op zaterdag 18 november 2023  houden we graag weer onze voorjaarsconferentie. We nodigen u uit om hieraan deel te nemen. Hieronder vindt u informatie over het thema en de invulling van de conferentie.
 

INSCHRIJVEN


 

THEMA: Die dikke bult is je eigen schuld...

OVER ONMACHT EN FRUSTRATIES IN DE BEHANDELING VAN VERSLAAFDE PATIËNTEN

Ze zijn al jaren bezig hun lijf en leven te versnuiven, verspuiten en verdrinken. Nu ligt er één bij jou op de afdeling, met levercirrose of een wervelfractuur na een onttrekkingsinsult… De zorg voor een patient die lijdt aan een verslaving kan soms flink schuren. Bijvoorbeeld als deze acuut medische hulp nodig heeft. De verslaafde laat ambivalentie zien, wil soms
helemaal niet geholpen worden en neemt onverstandige beslissingen die flink negatieve gevolgen kunnen hebben voor zijn/haar gezondheid. Daarnaast heeft hun gedrag weerslag op jou en de zorg die je aan anderen kan geven. Dat kan voor veel onrust zorgen op de afdeling of in je spreekkamer. We voelen op zijn minst frustratie en onmacht. Het liefst zou je ze met compassie benaderen maar eigenlijk voel je weerstand.

Nog lastiger wordt het als we zelf worstelen met verslaving of vermoeden dat een collega er mee tobt. Want dokters kunnen lastige patiënten zijn, helemaal als ze verslaafd zijn. Hoe ga jij daarmee om, misschien toch maar wegkijken?

Deze conferentie staat centraal hoe je met compassie en barmhartigheid naar jezelf en anderen kijkt als verslaving een rol speelt, zonder er doekjes omheen te winden. 

 

Sprekers

De conferentie zal worden geopend door ds. Evert Jan Veldman. Hij is gemeentepredikant en diaconaal predikant in Groningen. Daarnaast heeft hij in het verleden gewerkt in achterstandswijken in Rotterdam. In zijn meditatie wil hij ingaan op de onmacht die we zelf ervaren als we zorg geven aan mensen die geen kant meer op kunnen. Welke rol hebben wij dan nog?

 

 

 

 

Daarna zal een bijdrage volgen van Hans Rode. Hij is psychiater met veel ervaring in de behandeking van verslaving en was betrokken bij opzetten van het Steunpunt ABS-artsen (gericht op artsen met een verslaving en hun omgeving). Daarnaast houdt hij zich bezig met hoe je als arts op een gezonde manier je werk kan blijven doen. Hij schreef hierover het boek Het is maar werk. In zijn bijdrage zal hij op praktische manier laten zien hoe we op een professionele en adequate manier om kunnen gaan met verslaafden die ook dringen medische hulp nodig hebben. Daarbij uiteraard ook aandacht voor de onmacht en frustraties die die situaties bij ons op kunnen roepen. Als artsen zijn we jammergenoeg zelf ook niet immuun voor deze problematiek. Daarom ook aandacht voor de situaties waarbij je vermoedt dat een collega worstelt met een verslaving of als je er zelf last van hebt. Wegkijken is geen optie, maar hoe pak je het aan? 

 

De conferentie wordt afgesloten met een goed verzorgde lunch

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Datum 

Zaterdag 18 november 2023

 

Locatie

Nieuw Salem
De Lei 86
3971 CA  Driebergen-Rijsenburg

(zie het kaartje hieronder voor parkeergelegenheid in de buurt)

 

Programma

9.15 uur        Registratie en koffie
9.45 uur        Start conferentie
10.00 uur      Meditatie door ds. Evert Jan Veldman
10.30 uur      Pauze
Geaccrediteerde deel van de conferentie 
11.00 uur      Hoofdlezing door Hans Rode
11.45 uur      Break-out sessies
12.15 uur      Plenair nabespreken / vragen aan de lector

12.30 uur      Afsluiting conferentie met goed verzorgde lunch   

 

Deelnemersbijdrage*

Lid van CMF-Nederland
€ 69 - normale bijdrage voor CMF-leden en introducés
€ 37 - voor arts-assistenten en voor a(n)ios-introducés
€ 15 - voor studenten die CMF-lid zijn en voor student-introducés

Geen lid van CMF-Nederland
€ 115 - voor niet-leden
€ 60 - voor arts-assistenten die geen lid zijn
€ 25 - voor studenten die geen lid zijn

*inclusief lunch en consumpties

 

 

Accreditatie

Voor 2 punten geaccrediteerd als Algemene Nascholing (ABAN) voor alle clusters


 

INSCHRIJVEN


 

Agenda

18

Nov

25

Nov
Extern: Najaarsbijeenkomst Netwerk Katholieke Zorgprofessionals

09:30, Parochiehuis Sint Annegebouw, Hilversum

Meer items...

Lid worden