CMF Nederland

CMF Voorjaarsconferentie - 21 mei 2022

Op zaterdag 21 mei 2022  houden we graag voorjaarsconferentie. We nodigen u uit om hieraan deel te nemen. Hieronder vindt u informatie over het thema en de invulling van de conferentie.

 

INSCHRIJVEN

 

 

THEMA: Roeping

Van jongs af aan zijn we bezig met volwassen worden en groot groeien. Op de kleuterschool staat al de vraag centraal, wat wil je later worden? Je groeit op met verwachtingen en kijkt uit naar de dag dat je je droomberoep mag uitoefenen. Maar daar aangekomen kom je er achter dat het pas het begin is van een lange reis waarin je nog veel mag groeien en leren. Het loopt echter vaak ook heel anders dan we hadden verwacht. Het zet je stil je raakt vertwijfeld en er kan soms flink aan je poten gezaagd worden. Stef Bos schrijft er in zijn liedje Is dit nu later over hoe gedesillusioneerd je kan raken door de wendingen en verassingen die het leven voor je in petto heeft. Je zou er haast cynisch van worden… De huidige tijd maakt ons daar misschien wel extra kwetsbaar voor. We leven in een cultuur waarin er veel keuzemogelijkheden en je (met nadruk op autonomie en authenticiteit) ook zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes die je maakt. Dat heeft positieve kanten, maar als het anders uitpakt dan verwacht keert het zich als een boemerang tegen je. Want dan ben je zelf ook helemaal verantwoordelijk voor dat het niet loopt zoals gehoopt. 

Als CMF-Nederland zijn we een vereniging van artsen en studenten die hun studie en werk graag vanuit hun christelijke overtuiging vorm willen geven. Misschien is dat wel het beste tegengif tegen dit cynisme. Deze conferentie willen we stil staan bij de rol van roeping in ons leven. Een herwaardering van los durven laten en dat toepassen op verschillende fasen in onze carrière en leven. 

OCHTENDPROGRAMMA

Als we nadenken over roeping denken we vaak over iets verhevens en van buitenaf. Wellicht hebben we ook wel een te grote nadruk op roeping? Is het niet deels een beetje luxe-probleem dat we in het westen de tijd hebben om hier over na te denken. Wim van Brakel is Medical Director bij NLR (until No Leprosy Remains). Hij zal een meditatieve lezing houden rond de vraag hoe vind je en hoe houd je je roeping. 

Daarna zal prof. James Kennedy, als historicus, ons laten welke ontwikkelingen het arbeidsethos in Nederland heeft doorgemaakt. Hoe is onze kijk op arbeid de laatste decenia veranderd en welke uitdagingen staan we nu voor als maatschappij? Daarbij wil hij lans breken voor de herwaardering van ootmoed in onze houding tegenover werk en succes.

 

Na de verzorgde lunch zijn er twee workshop rondes

WORKSHOPS

Midlife en verder  –  Het hebben van veel ervaring in het werk en het leven is een grote pré al arts. Je kunt snel een slag dieper in de zorg voor je patiënten, en dat merken ze. Maar het heeft ook zijn uitdagingen. Wat is er nog over van je passies en roeping aan het begin van je carrière? Wat hebben al je inspanning en harde werken daadwerkelijk bijgedragen? Hoe draag je je kennis, ervaring en visie op het vak over aan een generatie die heel anders in het leven staat? In deze workshop zal Paul Lieverse aan de slag gaan met de vragen die op je afkomen als je wat verder komt in je carrière, of bezig bent aan afbouwen (misschien wel omdat je het werk niet meer zo goed aankan).

 

Gezin en Carrière, dubbele roeping of een conflict van plichten?  – Dokter zijn is een prachtig vak. We kunnen er zijn voor zieke en kwetsbare mensen. Tijdens de geneeskundestudie valt al op: je werkt toe naar een ‘way-of-life’. Er horen grote verantwoordelijkheden bij en een grote tijdsinvestering om er door studie en ‘vlieguren’ goed in te worden. Dat is een investering die je niet alleen doet, maar ook samen met de mensen die dicht om je heen staan, zoals je gezin. Op momenten kan dit een conflict van plichten zijn. Ook voor je gezin heb je immers grote verantwoordelijkheid. Hoe balanceer je tijd en aandacht tussen werkuren en je opgroeiende kinderen? Welke kwaliteiten heb jij van God gekregen? Welke ambities heb je? Hoe heeft je omgeving invloed op je keuzes?  Wij hebben niet alle antwoorden, maar delen ervaringen vanuit onze zoektocht en proberen te helpen om de zoektocht naar jouw (dubbele) roeping wat gestructureerder vorm te geven. Willemien Smelt (huisarts, hoofdredacteur van IDDG en moeder van een jong gezin) en Coralien Vink (bijna internist in opleiding, bestuurslid van CMF-Nederland en moeder van een jong gezin) nemen je mee in dit proces.

 

Medische Zending, een vak apart?  –  Medische zending en ontwikkelingswerk is iets wat altijd tot de verbeelding heeft gesproken. Mensen helpen in zowel hun geestelijke als lichamelijke nood. Het zien van de hele mens. Het is misschien zelfs dé reden dat sommigen voor dit vak hebben gekozen. Tegelijkertijd is het iets wat in onze ogen ook grote (persoonlijke) offers vraagt en niet voor iedereen is weggelegd. Hoe verschilt dit werk van werken in een Nederlandse omgeving? Heb je voor medische zending meer roeping nodig dan in Nederland? Daarnaast staan de ontwikkelingen in de derde wereld ook niet stil. Is medische zending nog wel van deze tijd. Is het nog nodig met een groeiend aantal lokale artsen? Wat is de rol van een christelijk ziekenhuis in een setting waar er ook andere opties zijn?  Antje Oosterkamp is chirurg en werkzaam in een christelijk ziekenhuis in Bangladesh. Zij zal tijdens deze workshop met u aan de slag gaan met deze vragen.

 

Leidinggeven, lijden of genieten?  –  Toen we begonnen aan onze studie geneeskunde wilden we vooral een goede dokter worden. Er zullen er weinig zijn die leidinggeven als belangrijkste motivatie hadden om voor dit vak te kiezen. Toch zal elke dokter, in meer of mindere mate, leiding moeten gaan geven. Al is het maar het aansturen en samenwerken met de verpleegkundigen en assistenten. Daarnaast zie je dat artsen regelmatig een rol krijgen in het publieke / politieke debat, maar ook in het ziekenhuis of in je HAGRO of zorggroep wordt er vaak een beroep op je gedaan. Het is net koken, niet iedereen heeft evenveel lol in, maar de basis moet je wel onder de knie hebben. Welke basis moet je in ieder geval hebben? Is er zoiets als een christelijke manier van leidinggeven? En wat komt er bij kijken als je er lol in hebt en een stap verder wil? Mark Pul is huisarts en heeft ruim ervaring met leidinggeven, ondernemen en besturen. Tijdens deze workshop wil hij u laten zien hoe je kan genieten van leiden.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Datum 

Zaterdag 21 mei 2022

 

Locatie

Nieuw Salem
De Lei 86
3971 CA  Driebergen-Rijsenburg

(zie het kaartje hieronder voor parkeergelegenheid in de buurt)

 

Programma

9.30 uur             Start conferentie
                            Ochtendprogramma met lezingen door Wim van Brakel en James Kennedy
12.00 uur           Ledenvergadering

12.30 uur           Lunch-pauze

13.30 uur           Workshopronde 1
14.30 uur           Pauze
14.45 uur           Workshopronde 2
15.45 uur           Afsluiting
16.00 uur           Napraten met een hapje en een drankje (of naar huis)

 

Deelnemersbijdrage*

Lid van CMF-Nederland
€ 75 - normale bijdrage voor CMF-leden en introducés
€ 35 - voor arts-assistenten en voor a(n)ios-introducés
€ 15 - voor studenten die CMF-lid zijn en voor student-introducés

Geen lid van CMF-Nederland
€ 115 - voor niet-leden
€ 50 - voor arts-assistenten die geen lid zijn
€ 30 - voor studenten die geen lid zijn

*inclusief lunch en consumpties

 

Accreditatie

Gezien de gekozen invulling van het thema zal er geen accreditatie worden aangevraagd.

 

INSCHRIJVEN

 

Agenda

21

May
conferentie over "Roeping"

09:30, Driebergen, Nieuw Salem

20

Aug
Arts-assistenten Event

13:30, Doorn

15

Oct
conferentie i.s.m. CVPPP

09:30, Amersfoort

20

Jun
ICMDA World Congress 2023

10:00, Arusha, Tanzania

Meer items...

Lid worden