CMF Nederland

Arts-assistenten

Speciaal voor arts-assistenten

De overgangsperiode van student naar dokter is een hectische tijd. Het dragen van nieuwe, grote verantwoordelijkheden is bijvoorbeeld een uitdaging, maar kost ook veel energie. Onregelmatig werken eist z’n tol. Het sociale leven krijgt een heel andere (of geen?!) invulling. En hoe actief kun je nog zijn in je (kerkelijke) gemeente als je er op zondag vaak niet bij kunt zijn of steeds maar weer moet verhuizen? Bovendien kan het een fase zijn van het aangaan van een relatie, misschien trouwen of zelfs kinderen krijgen… Allemaal leuk, maar uitputtend!

Deze periode van je leven is een van de risico-volste perioden als het gaat om je geloofsleven. Je kunt zo opgeslokt worden voor andere zaken, en de energie die alles van je vergt kan zodanig groot zijn, dat je eenvoudigweg geen tijd of energie meer hebt voor stille tijd, laat staan om bijvoorbeeld nog een bijbelstudie of gespreksgroep te volgen. En àls je al eens op zondag niet hoeft te werken, is het soms ook gewoon nodig om wat uit te slapen…

Toen ik in 2004 voor het eerst naar een ICMDA-conferentie ging, was ik me deze situatie maar ten dele bewust. Ik had net het eerste jaar van de huisartsen-opleiding afgerond en had daarvoor twee jaar op een spoedeisende hulp gewerkt. Toen een spreker enkele van de bovenstaande factoren noemde waardoor ‘junior doctors’ vaak hun geloof dreigen te verliezen, realiseerde ik me dat het ook over mij ging! En het bleek niet alléén over mij te gaan… In een sessie voor juniors bleek het een universeel (lees: internationaal) probleem te zijn. Kennelijk is het leven van een co-/arts-assistent zodanig veeleisend dat het een bedreiging vormt voor je geestelijke leven.

CMF UK is aan de slag gegaan met dit gegeven. Er bestaat een uitgebreid netwerk van arts-assistenten groepen: in heel Groot-Brittannië functioneren bijna 40 van deze zgn. ‘Open House’ groepen! Er is ook een informatiepakket samengesteld, dat arts-assistenten helpt bij het opzetten van zo’n groep.

CMF Nederland heeft een speerpunt gemaakt van het werk onder arts-assistenten. De groei van de vereniging zit op dit moment vooral onder de studenten. Die willen we graag vasthouden! We vinden het belangrijk dat studenten actief met hun geloof bezig blijven, ook en vooral als ze co-schappen lopen en gaan afstuderen. Contact met anderen in dezelfde fase kan dan van cruciaal belang zijn. Het is de bedoeling van deze arts-assistenten groepen dat het een plek is waar mensen samenkomen die het snappen als je even te moe bent om wat te zeggen; die weten wat het is om met moeilijke (ethische) situaties om te moeten gaan; die het begrijpen als je je onzeker voelt over je capaciteiten en het nemen van verantwoordelijkheid.

In een aantal plaatsen draait nu zo’n arts-assistenten-groep, elk met een andere invulling. De éne groep legt meer nadruk op ontmoeting en bidden met en voor elkaar, de andere meer op aanbidding en bijbelstudie. Als CMF Nederland willen we graag hulp bieden bij het opzetten en ondersteunen van assistenten groepen. Schroom niet om contact op te nemen!

(verdere informatie via ons kantoor)


Agenda

09

Jun
CMF-Lezing: Activisme als christen-arts

19:30, Plompetorengracht 3 te Utrecht

20

Jun
ICMDA World Congress 2023

10:00, Arusha, Tanzania

Meer items...

Lid worden